Una moneda pròpia, una moneda social?

Llegint el web de la BBC he trobat quelcom ben interessant. He vist que a Alemanya i a Àustria, en diferents zones, pots viure perfectament sense fer l’ús de l’euro, tot i que la moneda oficial del país sigui l’euro. El per què? Pel que sembla almenys en 16 zones d’Alemanya tenen en cada una d’elles una moneda pròpia, com per exemple el Urstromtaler. La raó que argumenten per a fer ús de la moneda en cada zona és per a beneficiar l'economia local ja que els diners que es gasten només són acceptats en la zona i per tant són destinats a l'economia local. El canvi amb l'euro és 1:1 però així s'asseguren que els diners es destinen en l'economia regional ja que només hi participen (en la zona de Magdeburg -Saxony-Anhalt- per exemple) 200 negocis locals, no pas grans magatzems ni empreses importadores. El fet és anomenat "Moneda social" i pretén recuperar la mermada economia local de cada una de les zones tot reduint l'alt índex d'atur de segons quina zona alemanya. 

 

[@more@]

Els pagaments es poden efectuar en les dues monedes i aquestes monedes locals estan acceptades pel Bundesbank, malgrat la seva legalitat sigui discutida per la única oficialitat de l'euro. En cap dels casos consideren la moneda com un fet antiquat, sinó que fins i tot tenen una banca online per aquesta moneda.

 

Segons llegeixo al diari Britànic Telegraph ben aviat hi haurà 65 monedes a la U.E. Algunes d'elles controlades o dutes a terme per a activistes, pagesos, ecologistes, anti-globalitzadors, i comitès de ciutadans. És cert que existeix un cert risc d’anarquia monetària, però m’agrada que la població s’organitzi en benefici propi, és senyal que la població està ben viva.

 

Crec que és un fenòmen ben curiós, a estudiar i a tenir en compte. Personalment sóc absolutament pro-Europa i em sento 100% europeu, però l’esceptisisme contra l’euro no cal negar que és enorme i si aquesta proposta d’una moneda pròpia compartida en paritat amb l’euro, servís per a revifar la dèbil economia catalana, doncs per què no una moneda pròpia conjuntament amb l’Euro? Una moneda pròpia, una moneda social? Per què no?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Una moneda pròpia, una moneda social?

 1. Valqui says:

  Admeto que els temes d’economia em van uma mica grans i m’ha costat entendre-ho. Però està clar que si els catalans tinguéssim una moneda la nostra economia creixeria, però això encara ens faria ser més insolidaris, més rates i mensy espanyols… Bé, no és mala idea (però que a Menorca també arribi aquesta moneda!)

 2. Tresinores says:

  Ja veig que ell ho tenen clar. El consum en negocis locals genera/manté riquesa a la zona, El consum en negocis foranis és un fluxe de sortida de riquesa de l’economia local, es a dir ,menys riquesa. Per que una economia creixi és bo que mantingui el consum local- la riquesa es queda a casa- i alhora vendre a fora de manera que el flux d’entrada augmenta la riquesa local. Així doncs, es tracta de defensar les economies obertes -per vendre a fora- i tenir un consum responsable en clau local, nacional en el nostre cas.

  A Catalunya dir això – dels flux de riquesa, de la moneda ni en parlo- et porta a ser qualificat com ”tancat”, normalment per persones sense cap coneixement de macroeconomia.

 3. JosepArnau says:

  No soc un entes en economia, pero crec que millor explicat impossible Tresinores.
  Si tinguessim mes autoestima, com a pais arribariem molt mes lluny i aquest n’es un exemple ben clar.

  Valqui, aixo serviria per a potenciar l’economia nostra, diguin el que diguin els nostres veins espanyols, cal que mirem mes per nosaltres.

 4. Valqui says:

  Estic d’acord, però dins d’Espanya això no seria possible. Ho sabem tots. I el que he dit jo serien alguns dels motius.

 5. JosepArnau says:

  Tens rao Valqui, la mentalitat dels nostres veins faria prou inviable aixo (començant perque el Banc d’Espanya ni tant sols ens ho permetria, quan a Alemanya es un fet normal i corrent).

  Tanmateix, ens hem de preocupar per si en seriem capaços nosaltres de tirar-ho endavant, diguin el que diguin els nostres veins espanyols.

 6. Unmei says:

  Ummmm

  interesting…

  semblen bitllets del monopoly XD

 7. deric says:

  no sé si serà bo per l’economia local o no però jo ho trobo una estupidesa, a més de ser un pas enrera (o dos). Què volen? Tornar a l’Edad Mitja quan cada ciutat tenia la seva pròpia moneda i quan anaves d’un lloc a un altre havies de portar a sobre 60 tipus de monedes diferents? No, això no em sembla cap encert. Hi ha maneres més eficaces per activar l’economia local que aquesta inutilitat.

 8. Montse C. says:

  Hi ha una cosa que no m’ha quedat clara: aquesta moneda que utilitzen té el mateix valor que l’euro però se li diu d’una altra manera? És el mateix que la moneda que s’utilitza a Irlanda del Nord?
  Si és així, ho trobo també una tonteria, tal i com ho comenta el company deric; no serveix per res i és una pèrdua de temps. Penso que són ganes de donar la nota. Això no els farà créixer l’economia.

 9. Mikel says:

  Quines ganes de complicar les coses!!! amb lo practic que seria anar per tot arreu amb la mateixa moneda!!

 10. JosepArnau says:

  Us recordo que l’Euro el poden seguir fent servir igualment, tenen les dues monedes. L’equivalencia amb l’euro es 1:1.

  Simplement interpreten que amb aquesta moneda, com que nomes es d’us local, els diners es gasten a la regio i no se’n van a fora.

  A Alemanya prou que funciona i no vol dir pas que deixin de fer us de l’Euro.

 11. Pero aixo deu ser molt minoritari, perque jo treballava amb molta gent de Karlsruhe i ningu me’n va parlar mai.
  No sera un farol, no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *