No oblidem.

Tot el que necessita el mal per a triomfar és que els homes de bé no facin res. Aquesta frase és del filòsof anglès Edmund Burke, de tant en tant convindria recordar-la. Sobretot ara que fa 60 anys de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz.

Només a Auschwitz van morir-hi més d’un milió de persones. Cal recordar el que succeí per no oblidar-ho i sobretot perquè no es torni a repetir mai més. Però cal preguntar-nos sinó s’ha tornat a repetir, si Guantànamo, Cambodja, Ruanda, Bosnia, el dia a dia a Palestina, el que succeix a Darfur (al Sudan), entre tants d’altres llocs, no són o han estat un altre Auschwitz. Malgrat les diferències, els morts dia a dia segueixen sumant.

Velas encendidas en Auschwitz 

 Per altra banda en l’Estat que vivim, és l’únic Estat europeu que va col·laborar amb Hitler que no ha jutjat ningú, a banda de no haver concedit cap indemnització als deportats, que n’han rebut d’Alemanya, Àustria, França i Suïssa. Un Estat on gent que va fer els seus estralls (per dir-ho suaument), en Fraga mateix, campen tan amples fins i tot ocupant càrrecs de gran importància en els governs. Un Estat on cada cop veiem més en els seus carrers símbols enaltint la figura de l’home que va liderar la atroçitat.  Em preocupa l’ascens que està assolint de nou la extrema dreta, la xenofòbia, la intolerància, tot això sovint amb la nostra complicitat.

Acabo amb una frase d’aquest interessantísim (com TOTS els que escriu al diari AVUI, per mi és tot un plaer llegir cada dia el que escriu) article (no us el perdeu) de la Isabel Clara-Simó: A tot Europa l’extrema dreta reneix amb una força que fa feredat, però a l’Estat espanyol s’hi ha de sumar l’handicap que han guanyat una guerra. Tenen diners, influències i projectes. Ja són aquí, en el primer esglaó: fan por.
    

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to No oblidem.

 1. isnel says:

  Mira, no em parlis d’en Fraga en aquestes hores de la nit, no em parlis d’en Fraga que encara faria o diria una bestiesa grossa, grossa. Sembla mentida com la memòria, de vegades, és tan fràgil, tan poca cosa.

 2. b-on says:

  Un dia Jean Paul Sartre va dir ,el més avorrit del mal és que t’acostumes a ell. Per desgràcia, això ens ha passat i veiem com 60 anys no han servit de res, perquè seguim veient el mateix però amb altres noms i el mal ens ha acostumat a tenir-lo entre nosaltres.

 3. JosepArnau says:

  Malauradament crec que l’enllaç no duu al article en qüestió, els que el volgueu llegir, aneu al web de l’Avui, a l’hemeroteca del dia 20/1/2005 dins de l’apartat opinió, l’article titolat Sentandreu. (val la pena, com tots els seus articles).

  És cert b-on, aquest mal el tenim continuament entre nosaltres però som incapaços de fer res, fins i tot a vegades, ens cau bé, on anirem a parar?

  En Fraga, quin titella eh, però quan pagaran aquesta gentusa pel que van aribar a fer?

 4. Frik says:

  M’ha agradat molt el troç que diu:
  “a l’Estat espanyol s’hi ha de sumar l’handicap que han guanyat una guerra. Tenen diners, influències i projectes. Ja són aquí, en el primer esglaó: fan por.”
  La meva pregunta és, quan van marxar? Quan han deixat de estar, no e n el primer, sinó en el graó de dalt de tot…
  Jo no sé que podem fer contra ells, jo de moment em dedico a navegar per internet, i quan trobo unb weblog d’un de la seva “calanya” l’assenyalo, no sé si això em rebaixa al seu nivell, o serveix per mentalitzar a la gent, espero que sigui això segon.
  Per cert els de extrema dreta s’auto-anomenen lliberals..per si algú encara no ho sabia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *