Decàleg del catalanoparlant

Llegeixo a Vilaweb.cat que vui a la tarda el catalanòfil Tilbert D. Stegmann reb el XVI Premi Internacional Ramon Llull. M’ha fet recordar que d’ell tenia guardat un decàleg del catalanoparlant , aprofito per congratular-lo:

Decàleg del catalanoparlant
Pel professor Dr Tilbert D. Stegmann de l’institut Für Romanische Sprachen Und Literaturen der J.W.Goethe-Universität. Frankurt am Main. Alemanya.

1 Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la familia , ela amics i els coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.

2 Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.

3 Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.

4 Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre’l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.

5 Si veieu algú que s’esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.

6 Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l’exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituïr. Ajudem.nos els uns als altres a mantenir un català viu i bo.

7 Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins , valencians, rosellonesos,etc i coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.

8 Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.

9 Preneu la decisió d’escriure totes les cartes i notes en català. A partir d’avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres papers impresos , els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.

10 Exigiu a tothom , fins i tot les institucions més rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda
Tota persona que defensa la seva propia llengua sense agredir a ningú té el dret al seu costat

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Decàleg del catalanoparlant

  1. Marc Corbera says:

    M’agrada molt!!! Enseguida el penjaré a La Stoa!!

    Excel.lent idea posar aquest decàleg!!

    Apa, salut!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *