Anna Politkovskaya.

A Rússia des de 1992 han estat morts 211 periodistes, una de les més famoses i darreres en ser assassinades en aquest país fou la russa Anna Politkovskaya. "Què he fet? Jo només escrivia sobre el que he vist i res més ", això deia una de les notes que van ser trobades després de la seva mort en el seu ordinador. Pel Kremlin ella i d'altres periodistes que fan la seva funció estan considerats com a proscrits. Principalment explicava històries sobre assassinats perpetrats sense cap tipus de càstig en contra, segrestos i violacions duts a terme per les tropes russes a Txetxènia els quals no tenien cap conseqüència de poder a Rússia. Fou una dona que arriscà la vida per explicar als seus compatriotes i al món els crims comesos en nom dels mateixos russos a Txetxènia per part del govern de Putin. Pel que sembla a Rússia els mitjans de comunicació (algun dia ja parlaré del que succeeix a altres països) estan absolutament manipulats. Pel que llegeixo, l'endemà de la mort de la periodista en Putin va ser preguntat al voltant de cinquanta-cinc preguntes en un programa televisat per tot el país, pel que es veu només una pregunta va fer referència a la periodista, la resposta de Putin va ser la següent: " És la obligació de l'estat" completar les investigacions "dels assassinats dels mass-media representatius" , no va dir res més, ni tant sols la va mencionar. Absolutament vergonyós oi?

Crec sincerament que m'agradaria estar a la pell de Politkovskaya, no pas pel que fa a la mort sinó al fet de poder explicar al món, transmetre al món el que ningú pot veure, el que si no fos per aquesta gent no sabríem pas què succeeix. Crec que el que m'hagués agradat ser i de debò és corresponsal de guerra o bé de siutacions perilloses o difícils. Bé, aquest post no era pas per parlar de mi, sinó per a fer un homenatge i mostrar la meva enveja a tots els periodistes, fotògrafs, cameres i personal de la informació que dia rere dia es juguen la vida per tal de poder fer saber al món el que succeeix. Aqhir fou el dia de l'escriptor empressonat, des d'aquest modest bloc, moltes gràcies. Us deixo amb unes paraules de la periodista en aquest cas siguent entrevistada:

[@more@]

Q: What's a "zachistka". Were you a witness to it?

A: Many times. Military surrounds a villlage or a town. The whole Grozny was subjected to this type of operations. Blockade can last for many days, there's a ban on travelling to other localities, sometime it's not even allowed to walk from house to house. Military controls documents. I used to know well some old man from Stariye Atagi, he came out in the front of his house convinced that his papers are OK. In next moment he was dead. That happened in the spring of 2000, just after the assault on Grozny. Today "zachistka" that's an act of ordinary marauding. Russian soldiershave to be payed 1000 roubles, and then a man won't be taken a filtration point. Price depends on the material situation of a house that's being searched. It goes up if there's furniture, kitchen dishes in it. Lately in Stariye Atagi, for 300-500 roubles Russian soldiers were ready to give up rape of local women.

 

Q: Do you want us, those living beyond Russia's borders, to do something more on the issue of Chechnya?

A: Putin doesn't care what the Russian media say and write about him. Although, he watches the Western ones, trying hard that they would shown him there in his best light. So, there is some chance. The world media should pay more attention to what is going on in Chechnya and the Caucasus. Happily, when I was in London not long ago, accepting the "Index" award, (Most Courageous Defence of Freedom of Expression from the English magazine "Index on Censorship" M.L.) I was surprised that the English press and TV were interested in what I was saying.

 

Podreu trobar mes informacio a:

http://www.tjetjenien.dk/baggrund/politkovskaya.html  

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5416238.stm

Darrer article publicat per ella i traduit al catala:

http://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/ultimarticle.pdf

Interessant video:

http://www.vilaweb.tv/200611/anna/

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Anna Politkovskaya.

 1. sergi says:

  Al putu putin se li veu el plumero d’una hora lluny…
  Arreu on hi ha un conflicte al món del que ens n’haguem enterat una mica pels media, i que encara no s’hagi acabat, vol dir que allà cada dia passen les mil i una ‘barbaritats’…

 2. Montse C. says:

  El que em sembla més fort és que no es faci res o que no es pugui fer res per aturar aquests dictadors.
  Quan Franco va governar, a Europa no els va importar gens ni mica el què va fer.
  Ara s’està repetint la mateixa història.

 3. sergi says:

  certament, hi ha gent que arrisca la vida i haurien de ser mes importants o almenys mes recordats que els jugadors de futbol, o les tonadilleres….
  Son gent que lluiten contra el sistema, contra el monopoli del veritat unica, contra la censura.
  Tot sovint arriscant la vida, i massa sovint perdent-la. Periodistes, sindicalistes, dones que reclamen el sufragi universal, musics que fan cancons protesta, dones negres que es neguen a cedir el seu lloc a un blanc,joves que es neguen a pagar lloguers abusius per tenir un lloc on viure…

  Des de la nostra comoda poltrona ens agrada pensar que el mon ha millorat molt les darreres decades… No pasem gana, tenim aigua ,menjar i roba… pensem que vivim en un mon millor i ha illes de injusticia escampades….

  jo ho veig a l’inreves…. el mon es un infern. Naltres estem apoltronats en una illa de comoditat i prosperitat.

  Des d’aqui el meu recolzament tambe a aquesta gent sovint anonima que ha deixat la pell per tots nosaltres. Perque la seva lluita es la nostra lluita.

 4. JosepArnau says:

  Exacte Sergi, aixo es el que veiem alla on els medias poden arribar, no em vull ni arribar a imaginar el que no sabem…

  Deu tenir massa poder Montse, pensa que controla l’energia de mig Europa per no dir de tota sencera.

  Tens tota la rao Sergi. Per sort hi ha molta gent que fa una feina enorme per moltes de les causes del mon, feina bruta de picar pedra pero tant o mes eficaç que la dels micros. Tota pedra fa paret, malgrat que aquesta paret costi de reconeixer.

 5. Montse C. says:

  Quanta raó que teniu!! Vivim cecs en un món materialista i aquesta gent, els qui arrisquen la vida pel bé del seu país, són la gent valenta, la gent que fa falta per canviar el destí de la nació i és clar, hi ha a qui no li interessa.

 6. Xavi BCN says:

  Bon bloc company 😉

 7. Pero tots els progres miren cap a una altra banda quan es tracta de Russia. Si hagues estat a l’Iraq encara ara n’estariem parlant i fent antiamericanisme del baratet, d’aquells d’oferta de liquidacio.

 8. sergi says:

  La policia britànica investiga l’aparent enverinament d’un antic espia rus molt crític amb el règim de Putin

  La policia britànica ha anunciat l’obertura d’una investigació per l’aparent enverinament d’un antic agent secret rus molt crític amb el règim de Vladímir Putin. L’agent, Aleksandr Litvinenko, estava investigant l’assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia.

  mes info

 9. JosepArnau says:

  No hi parem massa atencio no, Montse.

  Xavi gracies, encara espero la teva trucada eh.

  Sir. sembla que Russia segueix sent intocable, sera que tenen massa poder?

  Sergi, m’he quedat de pedra aquest mati en llegir-ho al diari, no se pas on anirem a parar!
  Merci per l’enllaç.

 10. JosepArnau says:

  No hi parem massa atencio no, Montse.

  Xavi gracies, encara espero la teva trucada eh.

  Sir. sembla que Russia segueix sent intocable, sera que tenen massa poder?

  Sergi, m’he quedat de pedra aquest mati en llegir-ho al diari, no se pas on anirem a parar!
  Merci per l’enllaç.

 11. GPO 1916 says:

  Ara vinc jo a embolicar la troca:

  Putin és tolerat perquè no ens podem permetre un gegant rus descontrolat. El Putin és naturalment fill d’algú que sona de manera extremadament similar al seu cognom, però ara és amic nostre i no li passarà pel cap de prémer el botó roig mentre murmura “ja us donaré io pel cul maleïts occidentals.”

  No us enrecordeu dels dies del Ieltsin, o del cop d’estat, amb els ous per montera?

 12. JosepArnau says:

  Doncs si GPO, no es pot jugar amb aquest adversari ja que les consequencies podrien ser mes aviat greus.

 13. 8) No sé però diria que no és Rússia tan sols l’únic país on els mitjans d’informació estan manipulats, oi que no? Gairebé, fins i tot sento tan a prop una olor de manipulació com sentia Hugo Chavez l’olor del diable (del sufre) a l’ONU. Tu per allà no la sent també a prop? En el món som tan diferents i tan similars tots els humans!!!

  😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *