Tercer sopar de catalans a Dublin.

Ahir dissabte vam fer el 3r sopar dels catalans a Dublin. Erem quasibe uns 50, entre ells un convidat d’honor: el darrer guanyador del Premi Ramon Llull 2006, en Màrius Serra (Si mireu la foto es el que esta enmig de tanta gentada). En Màrius Serra a participar en una taula rodona del Dublin Writers Fetival. Va venir de la ma del Ramon Llul a un acte organitzat per "Literatura sense fronteres" i compartia taula amb l’escriptor gal-les Robin Llywelyn, el pol-lones Andrzej Sapkwoski i la finlandesa Johanna Sinisalo, tots ells guanyadors de forces premis en els seus respectius paisos. Cadascun dels escriptors va explicar d’on era, que escrivia i va fer una lectura d’un troç d’un dels seus llibres. Tots eren de tematica fantastica o hi sortia algun troç de tematica fantastica. En Màrius va explicar la particularitat de Catalunya, la nostra literatura i tot seguit va llegir un resum d’un dels capitols del seu darrer llibre "Farsa". Per mi dels quatre escriptors va ser el que millor va fer la explicacio. La finlandesa es veia amb gran talent, pero tenia massa dificultats en expresar-se en un angles correcte, el gal-les el vaig veure un xic "pasota" i el polones divertit pero no es va preparar massa la traduccio de la seva obra. En canvi en Màrius, va fer tota una exhibicio, fins i tot cantant els segadors, el virolai,… una bona vetllada literaria.

En acabat vam anar al sopar on erem quasi 50 dels www.catalansadublin.com , la veritat es que cada vegada anem a mes. Fa cosa d’un any ni existiem, en Sergi i jo vam animar-nos a tirar endavant aquest projecte i cal dir que les coses estan rotllant sobre rodes. Millor impossible. Ara fins i tot hem començat la biblioteca del Casal Catala de Dublin amb la donacio dels llibres d’en Màrius: el darrer premiat "Farsa", Premi Ramon Llull 2006 i Verbàlia.com, ambdos signats als catalans a Dublin. A banda del sopar, despres vam acabar fins les tantes seguint el ritme de la nit dublinesa.

[@more@]


Farsa
Planeta, 2006

En 1856 el mag Robert Houdin, pare de la prestidigitació moderna, va viatjar a l’Algèria colonial a compte del govern francès per combatre amb els seus trucs les supersticions dels súbdits magrebins de la República. L’encàrrec implicava demostrar, mitjançant la pràctica científica de la màgia, la primacia de la raó il·lustrada per damunt de les ancestrals creences locals.

Pep Morell, el Gran Morelli, és un mag català fascinat per Robert Houdin, de qui fins i tot n’ha traduït les Memòries. Amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures de 2004 proposa un número que causa sensació. Agafa un immigrant magrebí que es diu Saïd i el fa entrar a un armari que havia estat d’Houdin. Quan el noi reapareix s’ha convertit en un català com cal: parla amb accent d’Osona, se sap Els Segadors, té una visa de La Caixa i el carnet de soci del Barça. Després d’això Saïd, conxorxat amb el mag, desapareix de debò.

L’espectacle és un gran èxit, però les contínues desaparicions d’immigrants provoquen alarma social. La resposta a totes les incerteses generades durant el Fòrum es troben a l’interior del Gran Casino de Barcelona. En aquest espai circular, mentre els amics de Saïd el busquen i el color de pell dels crupiers canvia, un expresidiari lletraferit i un llibreter de vell maldaran per descobrir quins mètodes utilitza l’ambiciós mag per guanyar-se la voluntat de tothom.

http://www.dublinwritersfestival.com/

The 2006 Dublin Writers Festival will take place from Wednesday June 14 to Sunday June 18 inclusive, and will feature some 40 Irish and international poets and writers in readings, lectures, panel discussions and public interviews. Some of the many highlights include lectures by John Carey and Ziauddin Sardar, readings by Seamus Heaney, Nancy Huston, Jeanette Winterson and Alex Barclay, a public discussion between Roddy Doyle and Anne Enright, as well as children’s events with Kate Thompson and John Boyne, fantasy writers from Wales, Finland, Catalonia and Poland, a book fair, and much more:

http://www.dublinwritersfestival.com/DWF-Booklet-2006.pdf

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tercer sopar de catalans a Dublin.

 1. frederic says:

  quan jo era petit i en Màrius serra també, erem veïns i em comprava les sabates a casa dels seus pares… coses de la vida!
  Festasses les dels catalans de Dublin!!!
  Tots a Irlanda ja!

 2. Unmei says:

  Encara estic emprenyada amb tu perque no em vas dir res de la taula rodona, i ni em vas dir que anaves finalment… 🙁
  Pero be… l’emprenyamenta s’arreglara amb alguna pinta… 😉 😛

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *