Montenegro a l’agenda.

Atenció al referèndum a Montenegro d’aquest diumenge. És important perquè pot significar l’aparició d’un nou estat a Europa, el primer del segle XXI. Però sobretot és molt important perquè, per primer vegada, la Unió Europea ha fixat unes condicions per a reconèixer la independència. I són raonables: es reconeixerà Montenegro com a estat independent si vota un cinquanta per cent de la població i un 55 per cent ho fa en favor de la independència. Ja signaria jo…

A tots aquells que insisteixen en que no és modern ni contemporani proposar la independència d’un país l’exemple de Montenegro els pot deixar en un mal lloc. La resposta de la Unió al desafiament que és la relació, complicada, actual entre Sèrbia i Montenegro ha estat proposar que la independència siga acceptada sota unes determinades condicions, molt raonables. Als anys vuitanta quan Estònia, Letònia i Lituània van proclamar la independència la reacció de la Unió Europea va ser dir que mai no entrarien a la Unió si es feien independents, perquè era més important l’estabilitat de la Unió Soviètica que no la seua llibertat. Supose que vist el ridícul que dóna la perspectiva d’una dècada, la Unió ha entès que la separació i la creació de nous estats no és cap drama sinó una evolució lògica dels esdeveniments polítics.

Participació del cinquanta per cent i un cinquanta-cinc per cent de vots a favor de la independència. D’això se’n diu un full de ruta…

Extret de www.vilaweb.cat del sempre encertat Vicent Partal.

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Montenegro a l’agenda.

 1. Ei, Josep!
  Encara està núvol per Dublín?
  Una abraçada!

 2. El que no entenc es aixo del 55%. Si el si treu un 54% que passa? S’imposa la voluntat del 46% per sobre del 54%? No acabo d’entendre com la Unio Europea posa aquestes condicions tant poc democratiques. A la democracia es prenen les decisions per majoria.

 3. JosepArnau says:

  Comparteixo el teu pensament Marc pero ja firmaria jo les mateixes condicions per d’aqui a pocs anys per casa nostra. Tnat de bo! Ara que un 50.01% per mi ja es mes de la meitat i ja es suficient!

  Giorigio, sempre sota la pluja per terres irlandeses, sempre. Ja ho vas poder comprobar prou ja! Salutacions i a veure quan tornes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *