L’IEC avisa que ‘el català corre perill d’anar a l’UVI’

Avui, em limito a copiar aquesta notícia de fa un parell de dies, del web www.racocatala.com sobre la greu situació de la llengua catalana:

Si féssim una comparació amb la salut d’una persona, les notícies no serien massa tranquil·litzadores. Segons l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la situació del català és, avui per avui, "summament greu". El seu president, Josep Laporte, és de l’opinió que la nostra llengua "corre el perill d’anar a l’UVI, però encara no hi està". Per la seva banda, el president de la secció filològica d’aquesta institució, Joan Martí, creu que el català "té una mala salut de ferro després de viure durant segles en la anormalitat". No es queden només en el diagnòstic i proposen solucions. El primer remei que s’hauria d’usar seria que el Govern apliqui "de manera estricta" la Llei de Política Lingüística. I és que mantenen que el canvi de molts catalanoparlants al castellà "podria constituir, si no hi ha remei, una sentència de mort per al català". 

Els experts de l’IEC que han elaborat l’informe demanen la implicació de tothom per evitar el deteriorament del català. Des de la ciutadania a la universitat passant pel món laboral. Laporte, en aquest sentit, ha dit que es pot parlar en castellà vint-i-quatre hores al dia sense que passi res i que, quan es parla vint-i-quatre hores el català, "solen haver-hi problemes".

És per això que l’IEC reclama que totes les institucions públiques de tots els territoris de parla catalana "prenguin consciència de la gravetat dels desafiaments a què ens enfrontem a propòsit de la supervivència del català". Laporte ha afegit que aquests organismes "han d’assumir el lideratge que els correspon a l’hora d’avançar en la recuperació i l’impuls de l’idioma".

En el manifest es fa una crida la societat civil perquè "promoguin" la llengua i convida la ciutadania "a prendre consciència de la dimensió del problema" ja que "la implicació personal de cada un podrà ajudar a superar aquest perill".

Universitats i polítics

Per l’IEC, les universitats han de jugar un paper cabdal en aquesta recuperació del català que defensen. Valoren que aquests centres d’ensenyament tenen "una gran responsabilitat" en la formació i els animen a "defensar" el català.

El col·lectiu dels polítics també té feina a fer. Se’ls recomana que "projectin la nostra cultura i la nostra llengua per tot el món" i que han d’exigir al Govern espanyol que vetlli per "protegir totes les llengües del seu territori" tal i com resa la Constitució. En aquest apartat, es recorda que hi ha "requisits legals" per aconseguir que tots els funcionaris que exerceixin als territoris de parla catalana "coneguin aquesta llengua".

Des de l’Institut d’Estudis Catalans també es demana que totes les empreses de Catalunya mostrin "activament" un comportament "favorable" a l’ús del català (sigui parlat o escrit) en totes les actuacions.

Imatge

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *