Els noms dels carrers.

Si aneu a Igualada i pregunteu per la Plaça d’Espanya, ningú (o quasi ningú) sabrà on és, tothom en diu la Plaça dels Porcs. No en diem pas així perquè als espanyols els anomenem amb el nom d’aquest apreciat animal, de moment encara no els insultem, amb la independència de Catalunya estariem més que ben servits. L’anomenem la Plaça dels Porcs tot i que molta gent no sap perquè és així. Se’n diu d’aquesta manera perquè antigament, en aquesta plaça, hi havia un mercat on s’hi venien porcs.

El nom dels carrers és una cosa que m’agrada força fixar-m’hi i averiguar qui fou el personatge que n’ostenta el nom. Malauradament a Barcelona, malauradament no únicament en aquesta ciutat, hi ha encara molts carrers relacionats amb el franquisme. Com és el cas de el carrer Aviador Franco (a la zona Franca, en memòria del germà del dictador), el carrer Fernando Primo de Rivera (a les Corts, dedicat al germà del fundador de la falange). A banda d’aquests, també hi ha carrers de noms de victòries de l’ejército nacional com Almansa, Gandesa, Belchite o Brunete. I també trobem el carrer d’Ignasi de Ros i Puig el personatge que durant la dictadura franquista va canviar tots els noms de carrers que feien referència a la Història de Barcelona i Catalunya.(Extret en part de la revista d’Història Sàpiens núm. 22 i del darrer núm de la revista Llengua Nacional, molt interessant per cert). Per a consultes de noms dels carrers de Barcelona mireu aquí.

Com he dit, tornant als carrers d’Igualada, m’agrada fixar-me en els noms dels carrers i veure qui va ser el que en du el nom. On visc jo, porta nom de Sant (pobre home, si aixequés el cap segurement no seria pas catòlic, amb la gentusa que en tenen les regnes avui en dia. No tinc pas res en contra d’aquesta religió, ni de cap altra, sinó de la gent que les controlen. ), si fos per mi li canviaria el nom per un d’algun/a poeta, escriptor/a,…algú que hagi fet quelcom per la meva vila. Sinó com un dels que m’agraden més, carrer de l’Amor.,-realment existeix a Igualada- o li posaria carrer de la Pau o carrer de la Felicitat.Noms prou bonics.

Per acabar amb el tema carrers, apuntar que ahir em van explicar que la meva besàvia va fer canviar el nom del seu carrer. Resulta que on vivia sempre li anaven a parar camions amb la seva adreça apuntada, dient-li que havien de descarregar o carregar pastes, macarrons o canalons. Els camioners duien l’adreça correctament apuntada, sembla que hi havien dos carrers amb el mateix nom i a l’altre carrer hi havia una empresa de pastes. Va anar a dir-ho a l’Ajuntament i al cap de poc, va haver de comunicar a tots els veïns del carrer el canvi de nom.

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Els noms dels carrers.

 1. Bohemi says:

  En el centre d’Olot hi ha el carrer de l’Amargura. És tan petit que no crec que sigui aquell camí per on ma mare em deia que la feia passar. 8)

 2. jo mateix says:

  El carrer on jo visc ara s’anomena carrer de la Indústria i al que vivia abans carrer del Treball. Sembla que els carrers volen fer-me deprimir, tots relacionats amb treballar i treballar.

 3. amanida says:

  Si que és curiós això dels noms dels carrers, sí…

  Aquí tenim la plaça Perpinyà que ningú sap on és, ja que al igual que la plaça d’Espanya (d’IgualadA) és coneguda com la plaça dels Porcs (i també té aquest nom perquè quan es feia mercat si venien porcs)…

  per cert… el carrer on visc té nom de monja… u_ù!

 4. isnel says:

  A mi no m’agraden gaire els carrers amb nom de persones, no sabria dir per què. M’agraden més els altres: noms de vents, de muntanyes, d’oficis. A Girona hi ha el carrer de la Neu (antigament s’hi venia gel), la plaça de l’Oli, la plaça del Vi,el carrer d’Abeuradors, de l’Argenteria, de les Ballesteries, dels Ciutadans, el pont de les Peixateries Velles, la plaça dels Raïms…

 5. potti says:

  Aquí a Palma, hi ha alguns carrers on posa la pofessió de la persona de la que tenen el nom. Així de tant en quant va una micona millor saber a qui van dedicats!!!

 6. Frederic says:

  També m’agrada fixar-m’hi en aquests detalls. Abans vivia al carrer Cervantes i m’agradava pel tema literari, ara visc en un carrer amb nom de compositor de sardanes que és més del gust del meu nòvio. Al poble on visc hi ha la plaça dels Peixos perque abans hi havia un petit estany amb peixos vermells. Ara no hi ha peixos ni estany i la plaça es diu d’en Verdaguer.

 7. pere says:

  Que curiosa la vida de l’aviador Franco. Resulta que va conspirar i lluitar contra la monarquia i contra la dictadura de Primo de Rivera i que en un moment determinat, em sembla, va ser diputat per ERC per Barcelona. Fins i tot va participar en alguna revolta més o menys anarquista.De cop i volta, durant la guerra civil, es passa als “nacionales” (influències familiars, suposo).
  Tot i agradar-me molt els noms no biogràfics per als carrers, m’agraden molt el carrer del sol i el carrer de la lluna del meu poble, no veig gairebé la dèria d’alguns municipis de canvir-ne alguns de ben arrelats i no imposats, com el carrer de Prim que desàpareix de moltes poblacions perquè ja no diu res a molta gent o per suposats “pecats” del personatge. No sé, penso que els antropònims també indiquen una mica el tarannà d’un poble i les diverses capes de la seva història.

 8. donot says:

  Que fort!!!

  A Ripoll, passa el mateix! la plaça Espanya, és coneguda com la plaça dels porcs pel mercat!

  Bé, ara que tenim al capdavant del govern municipal a la Teresa, de ERC. L’hi han canviat el nom. En lloc de la plaça Espanya, crec que es diu la plaça de la República…je je…Ptonets!

 9. JosepArnau says:

  Al net d’Ignasi de Ros i Puig,

  No m’havia adonat de l’error de dictador, en col·locar en Franco pel Primo de Rivera. Va ser error meu en apuntar-ho a la bitàcola, tot i que no distava tant l’un de l’altre.

  (segueix en l’altre post, qüestió de manca d’espai)

 10. JosepArnau says:

  Per altra banda l’altra informació és: també trobem el carrer d’Ignasi de Ros i Puig el personatge que durant la dictadura franquista va canviar tots els noms de carrers que feien referència a la Història de Barcelona i Catalunya.

  Aquesta és la informació que apareix en el web de l’Ajuntament de Barcelona, sobre el carrer en qüestió (vostè mateix):
  http://www.bcn.es/nomenclator/catala/cerca/welcome.htm

  (segueix…)

 11. JosepArnau says:

  Ignasi de Ros, Carrer d’
  Descripció: Ignasi de Ros i Puig (Barcelona 1876 – 1947). Regidor de Barcelona durant la dictadura de Primo de Rivera i un dels artífexs, des de la Ponència de Nomenclatura, del bandejament de la història de la ciutat, i de Catalunya, del nostre nomenclàtor, substituint molts noms de carrers per altres que rememoressin fets de la història espanyola explicada segons el punt de vista del règim aleshores establert. La família Ros era propietària dels terrenys de l’indret on rau el carrer.
  Fonts documentals: {PC:MPV,m}.
  Data d’aprovació: 03/02/1955
  Noms anteriors:
  Districtes: SANT ANDREU (09)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *