Els Mossos

Els Mossos d’Esquadra van arrivar a l’Anoia el passat 1 de Novembre, però encara que sigui força desconegut, han estat patrullant a la comarca des del segle XVIII. Com indica aquest fantàstic  article del Diari d’Igualada del passat 5 de Novembre. (la meva ciutat, ja se sap: Igualada, sempre imitada, mai igualada).

En faré 5 cèntims per als mandrosos, ja que és força desconegut. Doncs bé, l‘actual cos dels Mossos d’Esquadra es va fundar l’any 1719 a Valls, degut a la inseguretat de les rutes comercials i el perill dels guerrillers austriacistes, els quals havien quedat dispersos pel país després de la victòria del borbó Felip V (Felips i borbons, grans enemics del poble català, crec que d’avui en dia m’en sona algun).Des de Valls es van anar estenent arreu del país, i Piera i la Llacuna (Anoia) van ser dels primers municipis catalans a "disposar" dels serveis del cos.Així doncs, aquestes mílicies van ser creades pel batlle de Valls al servei de Felip V per reprimir amb soldats autòctons les guerrilles catalanes que combatien l’ocupació borbònica. En aquest enllaç hi ha força informació sobre els seus origens a Valls. Uns origens que van anar lligats molts anys a l’ocupació borbònica de Catalunya. I aquí un enllaç del que es creu en fou el fundador. 

Va ser una policia d’avanguarda dintre d’Europa, malgrat anar contra els catalans que havien defensat la terra, ja que fou el primer cos d’Europa en realitzar tasques de seguretat interna d’un país. Pel que es veu amb la dictadura de Primo de Rivera i amb la d’en Franco van ser suspesos, fins a l’any 1982 que es convertien en la Policia Nacional de Catalunya, amb l’any 1994 fent el primer desplegament a la comarca d’Osona substituïnt la policia espanyola. 

Sovint veiem com han agafat els mateixos costums que la Guàrdia ziví, de fet molts procedeixen d’aquest cos policial i d’altres de la policia espanyola, com és el cas dels joves de Torà, actuant de la mateixa manera (de mala manera) contra manifestacions pacífiques,… també sovint entren en disputa amb els policies espanyols ja que pel que es veu Guàrdia Ziví i nacionales campen per Catalunya sense informar als Mossos, fent i desfent com els dóna la gana. Pel que es veu de col-laboració entre els cossos n’hi ha ben poca, més aviat s’intenta posar pals a les rodes als Mossos. Ni tant sols els deixen tenir representació en els organismes internacionals ni tenir plenes competències, com és el cas de l’antiterrorisme.

Fa 23 anys ningú creia que en la possibilitat de tenir una Policia Nacional Catalana,  ni en Pujol, ni Tarradelles i des de Madrid s’ha fet l’impossible per a que no reeixís el desplegament. Ara, fins i tot fan operacions contra Al-Qaida i el 2007 estaran en tot el territori del Principat.

Esperem que no retornin als seus orígens botiflers, que facin bé la seva feina de seguretat i que d’una vegada per totes deixem de veure tricornis i barrufets per les terres del Principat.  

 

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Els Mossos

  1. Vicenç says:

    Que tinguis unas Bones Festes nadalencas y feliç any 05.
    Salutacions cordials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *