Un llibre imprescindible

Poso aquest títol més aviat cridaner perquè és la manera que més gent s’atansi a llegir-ho. Doncs bé, aquest llibre segurement no passarà a la Història de de la literatura, ni serà un best seller, ni tant sols el seu autor per aquest llibre es farà ric. (Tant de bo m’equivoqués!).

És tracta d’un llibre de viatges, el territori: les terres de parla catalana, altrament anomenades (tot i no poder-se usar, ja que és tabú) Països Catalans. Però no és un llibre de viatges convencional, on el viatger es fixa en els paisatges, l’arquitectura o els costums (tot i que també), sinó que n’escorcolla la llengua. Hi descobrim curiositats socials, geogràfiques o fonètiques, o particularitats úniques (que fins i tot ens remonten molts segles enrere), petits tresors, passions i decepcions,… al entorn de la llengua i de la seva gent.

Segons el meu parer, l’hauria de llegir tot aquell que visqui a les terres de parla catalana, parli la llengua que parli i tant se val la ideologia que sigui. Sobretot cal guardar-ne un exemplar per als nostres néts, si és que no ens cau la cara de vergonya, mostrar-los que aquí es va parlar una llengua i que per culpa dels seus avis la llengua es va esfumar. Això sí, dir-los-ho en castellà i a poguer ser ocultant les possibles llàgrimes que poguéssin caure.

Me’n deixava el títol: Viatge a les entranyes de la llengua. De la Riquesa a l’agonia del català. Fou escrit per Eugeni Casanova, que es professor de la UPC i llicenciat en filosofia i ciències de la informació, el qual ja ha escrit altres llibres de viatges, d’etnografia i de natura . Que quedi clar que no conec l’autor ni tinc cap tracte amb l’editorial que el publica, qui l’hagi llegit en pot dir el perquè del meu “imprescindible”, jo fa pocs dies que l’he acabat de llegir, però ja el tinc ben guardat pels néts -si mai en tinc-, que vegin quina llengua es va parlar i com la va fer desaparèixer la generació del seu avi. Si mai us passa per les mans, llegiu-lo.

 Viatge a les entranyes de la llengua

VIATGE A LES ENTRANYES DE LA LLENGUA

EUGENI CASANOVA

Pàgines: 448

Mides: 17 X 24

PAGÈS EDITORS
Col·lecció “Lo marraco”, 120

Enquadernació: rústica amb solapes

Any d’edició: 2003

[@more@]

This entry was posted in Llengua catalana, Recomanacions. Bookmark the permalink.

4 Responses to Un llibre imprescindible

 1. Perejoan says:

  Home Josep Arnau, no siguis derrotista que jo encara tinc esperances

 2. Joan i mig says:

  Ara està millor, la lletra. Ja no s’enganxa, tot i que s’hi acosta. Però no deu dependre de la mida de pantalla, et llegeixo des d’una de 17″. Apa, que vagi bé.

 3. aina says:

  carai, m’apunto la referència; però de tota manera espero
  no haver de guardar-lo només per donar constància d’una
  llengua desapareguda…ja ho veurem, ja…una abraçada!

 4. jo mateix says:

  Desitjo no parlar mai d’una llengua desapareguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *