Questió de cognoms

Abans d’ahir va fer 9 mesos que va néixer el Marcel. Han estat 9 mesos molt intensos. Plens d’alegries, emocions i treball.  Avui us explicaré com va anar el tema cognoms i passaports. Prepareu-vos que no es facil d’entendre.  

El que teniem clar es que voliem que es digués Marcel de nom. La meva dona es de Polonia (la verdadera) i alla nomes utilitzen un cognom: L’heredat del pare. En casar-nos ella es va canviar de cognoms. En comptes de dir-se Neus A (Per a simplificar-ho, tots els noms i cognoms son inventats, menys el nom Marcel), Va passar a dir-se Neus B i C (els meus 2 cognoms catalans), ja que en casar-se es tradicio agafar els cognoms del marit. 

El Marcel va neixer a Irlanda, per tant podiem optar al passaport irlandes, el polones i l’eggpanyol. El vam registrar al padró o registre civil irlandes. Com que tant jo com la meva dona ens diem B i C de cognoms, l’hi vam posar Marcel B i C. Aixi doncs a la partida de naixement i segons les autoritats irlandeses en nostre fill es diu Marcel B i C, Jo em dic Josep B i C i la meva dona Neus B i C.

[@more@]Un pic vam tenir la partida de naixement, com que ens haviem casat a Polonia i la burocracia polonesa (despres d’informar-nos) es presentava mes lleugera i facil que la dels postres veins espanyols, vam tirar endavant la paperassa per a fer el Marcel polones i sense massa dificultats vam tenir el passaport polones pel Marcel, dient-se Marcel B i C (B i C com el pare i la mare). 

Els nostres veins espanyols son gent especial i es fan notar per tot. Tot i estar legalment casats tant per l’Esglesia com pel civil, primer vam have d’aconseguir el llibre de familia. Vam haver de presentar tota la paperassa a l’Embaixada de Polonia, no pas la del pais on vivim (Irlanda), sino a Varsovia (ciutat on no he tingut el plaer d’estar mai encara). Vaig enviar els documents a traves de l’Embaixada eggpanyola de Dublin, els documents  (originals!!!) van estar perduts sense saber on paraven durant forces setmanes.Finalment vam aconseguir el llibre de familia i els problemes van seguir… Pels nostres veins eggpanyols. La meva dona no es pot canviar els cognoms adoptant els meus (tal i com tambe fan els britanics, irlandesos i tants d’altres paisos…), en comptes de dir-se Neus B i C, pels eggpanyols es diu Neus A (el seu anterior cognom). Tot i que cap document legal (DNI polones, passaport, bancs,…) seu diu que ella es diu Neus A, sino que es Neus B i C. Aixi doncs, pels eggpanyols la meva dona es diu Neus A i a tot arreu del mon es diu Neus B i C! 

El mateix ens va passar amb el Marcel. El passaport polones del Marcel es diu Marcel B i C (2 cognoms meus catalans), en canvi els nostres veins eggpanyols no van voler i es diu Marcel B i A!!!!!!!!!!!!! (el meu primer cognom i l’antic de la meva dona que ja no el fa servir mes, sino que ella es diu Neus B i C. Val a dir que vam provar de canviar la partida de naixament i evidentment, ens van dir que no, aixi doncs a la partida de naixament es diu Marcel B i C i al passaport eggpanyol Marcel B i A. Si volguessim tenir passport irlandes per ell (va neixer a Irlanda) es diria Marcel B i C. El que ara estem intentant fer es canviar el passport irlandes i que tambe es digui, finalment, Marcel B i A. 

Per acabar el post us deixo amb la lletra d’una bonica cançó dels Pets, que, no fa pas molt, conduint de camí cap a casa des de la feina, em va fer caure unes llagrimes d’emoció.  

 

Valset (Els Pets)

Nin rondinaire, petit dictador,
sempre trencant-me la son;
ratolinet rinxolat i rumbós
em fas somriure amb el cor.

Em vaig prometre no fer-te cançons
per no semblar carrincló,
però no comptava amb la teva cara

de nen consentit embafat de petons,
sempre emprenyant-me quan vols;
tros de baldufa, sucret esponjós,
m’has transformat en badoc.

Em vaig prometre no caure en el joc
de fer de pare ufanós,
però quan t’arraules
aquí a la falda
fas que em desfaci i oblidi la resta del món.

M’has de prometre que un dia d’agost
abraçat a un altre cos,
mort de vergonya
diguis amb conya
que una vegada ton pare et va fer un valset dolç.
 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Questió de cognoms

  1. Papeles para todos!!
    Però quants passaports té el nano? Que en fa col·lecció?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *