Poetes d’en Lluís Llach.

Darrerament m’he aficionat bastant a escoltar el disc Poetes  d’en Lluís Llach, la veritat és que en Llach no l’havia escoltat gaire fins ara. Vaig comprar-me aquest disc pel fet que em va encuriosir escoltar aquesta sèrie de poemes musicats.

En escoltar-lo per primer cop ja em va cridar la atenció, tot i que el vaig deixar aparcat, des de fa un temps l’he tornat a agafar i de veritat és que cada cop que l’escolto m’enganxa més i més.

 

Ja ho sabeu, us el recomano.

 

Té tot aquest seguit de poemes:

1. Valset per a innocents
2. Cançó a Mahalta
3. Corrandes d’exili
4. Criatura dolcíssima
5. Vinyes verdes vora el mar
6. La casa que vull
7. Temps i temps
8. Viatge a Itaca
9. Dibuix
10. Cant de l’enyor
11. Ens veiem a Folegandros
12. Roses blanques
13. Tomb d’atzars
14. Ara mateix
15. Dóna’m la mà

Sobretot el que m’agrada més és Viatge a Itaca d’en Constantin Kavafis, la qual no l’havia pogut sentir mai.

[@more@]

-Aquest és el comentari que en va fer l’Albert Puig:

Musicar poemes és un risc agosarat. Les paraules de Martí i Pol, de Pere Quart, de Fuster o de Sagarra ja inclouen la seva banda sonora particular. La música dels poemes no n’entén de partitures, ni de micròfons, ni de llums de colors. Són els atrevits com en Lluís Llach els qui profanen el so de les paraules per dur el poema a una altra dimensió. Llach acompanya els poetes fins a la porta de la popularitat, fins al llindar que separa poesia de cançó, allà on massa vegades es queda el poeta i comença el cantant.

Superada l’època en què la lletra entrava amb sang i acomodats en els temps de la paraula mediàtica que entra gràcies al comandament a distància, Lluís Llach torna a apostar pels poetes. Reivindicar l’autor de les paraules pot ser tant important com conèixer l’autoría dels fets. Amb els concerts de la sala Apolo de Barcelona i ara amb aquest nou disc, Lluís Llach posa cadascú al lloc que li pertoca: el poeta atrinxerat darrere les seves paraules i el músic amagat sota les melodies i el ritme.

Lluís Llach ha sabut transcriure com ningú el nostre fil sonor primitiu que ens produeix la lectura d’aquests poemes. El so dels ocells d’unes Vinyes verdes vora el mar, el vent ferotge d’un Viatge a Itaca o els violins que segons el tòpic sempre acompanyen unes Roses blanques han pres noves formes. Ja no som lliures de triar el so dels poemes, ja no llegim els mots amb recitat interior, ja és impossible llegir el Cant de l’enyor sense sentir un joc a tres veus ni tenir al cap el camp del Barça.

Llach ha aconseguit que cantem la nostra poesia. Ara ja no podem llegir d’una tirada, hem de separar les estrofes perquè soni el piano i fer pauses per sentir el solo d’una guitarra.

Albert Puig
Us adjunto els propers concerts per si el voleu anar a veure, val la pena:

OCTUBRE
1 (dv) Sant Cugat Pavelló Municipal 22:00 Poetes Entrades a la venda a partir del proper dilluns 20 de setembre a:
SANT CUGAT: Discos Compàs, Diari de Sant Cugat, Casal La Guitza, Ateneu Santcugatenc, Casa de Cultura; RUBÍ: Café Ateneu; RIPOLLET: Via Fora; BARCELONA: Discos Castelló, CAT de Gràcia, Arran de Sants; TERRASSA: Via Fora, Casal Can Pingàs, Rock&Clàssics, Diferent Disc; SABADELL: Casal Can Capablanca, Ràdio Grau.
Preus: Anticipada 14 euros; dia concert 16 euros
16 (ds) Santa Coloma de Queralt L’Estrella 22:00 Poetes Per determinar. Preus: 18 euros; Anticipada: 15 euros
20 al 23 (dc a ds) València Teatre El Musical 22:00 Poetes Venda anticipada a: Servientrada de Bancaixa, El Corte Inglés, i guixetes teatre 1 hora abans. Preu: 20 Euros.
28 (dj) Palma de Mallorca Auditorium 22:00 Poetes Guixetes Auditorium, Servicaixa (www.servicaixa.com; 902 33 22 11). Preus: 26 i 19 euros.

 

This entry was posted in Recomanacions. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *