La pau en perill a Irlanda del Nord?

Aquest matí, a la radio, he escoltat el que ha passat a Irlanda del Nord. 2 soldats britanics assessinats i 4 perosnes més seriosament ferides (2 soldats i els 2 repartidors de pizza que portaven pizza al barracó dels militars) al comptat d’Antrim.

 

A les 2 de la tarda, almenys segons els mitjans de comunicació irlandesos i britanics, encara ningú s’ha fet responsable de l’autoria dels fets, pero tot apunta que probablement els autors han estat dissidents republicans en contra del tractat de pau. El líder del Sinn Fein, Gerry Adams, ha condemnat l’atac, aixi com la gran totalitat dels politics del nord de l’illa.

 Foto d'un dels 2 cotxes dels repartidors de pizzes.Foto d’un dels 2 cotxes dels repartidors de pizzes, ple de trets. 

L’atac s’ha dut a terme tot just 36 hores despres de que un dels caps de la zona confirmes que policies d’incognit durien a terme operacions de vigilancia i investigació entre coneguts dissidents republicans ja que havien estat assebentats que de la darrera decada, ara era el punt més perillós en atacs a policies i personal militar. Cal recordar que darrerament 5 policies ja han estat ferits a Irlanda del nord en separats atacs de bomba i pistola, aixi com diferents atacs frustrats de bomba. Pero cal pensar que és l’atac més greu que ha patit Irlanda des dels acords de Pau del 1998.

[@more@]Malgrat aquest atac i d’altres de frustrats (fa cosa d’un mes un cotxe amb 114 kg d’explosius va haver de ser desactivat), aquests grups de dissidents dins de la IRA són menys que no pas la IRA eren i tenen un suport public mínim, pero són perillosos i encara tenen armes com ja han demostrat.   

Real IRA (és un dels grups coneguts dissidents dintre de la IRA).

La gent a Irlanda del Nord s’ha acostumat a la pau i, apart d’esporadics problemes puntuals, malgrat que el govern comú entre republicans i protestants no esta funcionant pas com era d’esperar, la gran majoria de la gent te clar que la pau és el camí.  Si es confirma que han estat dissidents de la IRA (tenen varis grups).

 Són temps dificils i cal que no llencin per la borda la bona feina feta fins ara. Espero sincerament que la pau no estigui en perill a Irlanda del Nord, zona que com feia poc explicava, darrerament hi vaig i molt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *