Darrers llibres

Segurement, si el cel existís en el meu hi hauría un bon bocí en llibres, ja sigui en forma de llibreria o bé com a biblioteca. Ambdues m’encanten i m’hi passaria, vaja m’hi passo, llargues estones tot palpant, fullejant i llegint entre la varietat de llibres per tal d’escollir les que seran les meves pròximes hores de lectura.

M’encanta llegir, sobretot quan froeixo enormement enganxat a un d’aquests llibres fantàstics que de tant en tant aconsegueixo trobar. Tot i això portava un temps sense llegir gran cosa, ja que em van recomenar Els pilars de la terra, el best seller d’en Ken Follet però tot i anar per la pàgina 800 i pico no m’ha acabat d’enganxar, l’acabaré com pugui. El darrer que si que em va enganxar de valent va ser La pell freda, crec que l’autor és l’Albert Sánchez Pinyol.

Avui he decidit de compartir amb vosaltres les meves darreres 3 adquisicions , són les següents:

Deixa'mDeixa’m. Marcelle Sauvageot

És l’únic llibre d’aquesta francesa i el va publicar poc abans de la seva mort, tot escrivint-lo en forma de carta com a resposta a la del seu amant, on li anunciava que la deixava per casar-se amb una altra dona tot proposant-li una relació d’amistat.

És un llibre molt interessant, curt però intens a la vegada tot fent-ne la lectura apassionant.La escriptora tot lluitant contra la tuberculosi, va fer un escrit punyent contra el desamor, la indeferència alhora passant un xic per la mort que l’estava envaïnt.

En acabar-lo em van agafar ganes de rellegir-lo deseguida.

Escolta'm. Els contes que em van ensenyar a viure Escolta’m. Els contes que em van ensenyar a viure.Jorge Bucay.

Són un seguit de contes clàssics, per tal d’ajudar un jove amic a resoldre els seus dubtes a la vida. Contes que cadascún porten un ensenyament en concret, que ens poden ajudar a pensar en la nostra vida diària i a conèixer-nos un xic més. Vaja que amb els seus contes

 Està prou bé, tot i que encara no l’he acabat, però els contes enganxen i n’aprens quelcom de positiu.

Els primers freds. Poesia 1975-1995 Els primers freds. Poesia 1975 – 1995 Joan Margarit.

En Joan Margarit és un dels poetes catalans vius més importants i aquest n’és un recull de la seva poesia  o com ell diu, l’obra que vol salvar dels versos escrits entre el 1975 i el 1995. Jo no en sóc pas un expert en poesia i val a dir que m’hi estic aficionant cada cop més, però vaig llegir uns quants poemes d’en Margarit i no vaig dubtar en comprar-lo. Ara cada dia en llegeixo detingudament uns quants, he de dir que majoritàriament la meva passió per la poesia és gràcies a en Martí i Pol, Pessoa, Kavafis i en Lluís Llach per les seves excel-lents versions de poesies magnífiques com la casa que vull de Salvat-Papasseit o tantes d’altres. Ara en Margarit s’ha afegit als demés poetes en el meu viatge per la vida.

 Amb el "permís" de l’autor n’apunto un d’en Margarit, en aquest cas del llibre Joana (2002).

Súplica

D’aquest matí d’hivern, amable i tebi,
per favor, no te’n vagis
i queda’t submergida en aquest pati,
com un naufragi, dins la nostra vida.
Entre el llorer i els testos d’aspidistres
de fulles verdes, amples i romàntiques,
per favor, no te’n vagis, no te’n vagis.

Tot està preparat perquè tu hi siguis,
doncs, queda’t, per favor, i no te’n vagis.
Digue’m si te’n recordes: necessito
unes paraules amb la clara i fonda
veu de l’absència per preguntar-te
pel teu fugaç triomf sobre el mai més.
Però calles, descanses al passat,
aquest llit de tristesa fulgurant.

I així has anat tancant-te en la poncella
de la fosca durant aquests vuit mesos,
fins que ara, horroritzada per la llum,
sorgeix aletejant la papallona
pàl·lida, furiosa, de la mort.

Però, si estàs morint-te, encara vius,
i faig esclatar l’última alegria
del teu rostre cansat
amb les petites mans entre les meves.
Morir-se encara és viure, em repeteixo.
D’aquest matí d’hivern, amable i tebi,
per favor, no te’n vagis, no te’n vagis.

 

 

 

Per acabar dir que em vaig quedar amb les ganes de comprar-me aquest: El curiós incident del gos a mitjanit algú l’ha llegit? Què tal?

Per curiositat,quines són les darreres lectures o adquiscions de llibres que heu fet? valen la pena? Pel que fa als tres darrers meus, els recomano tots 3. Sempre els compro en català sinó és que se’m fa impossible trobar-lo en la meva llengua, ja que el bo i millor l’acaben traduïnt al català i el que no val gaire la pena ja ha passat pel sedàs prèviament, evidentment els que són fets per escriptors catalans ja són escrits en llengua catalana.

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Darrers llibres

 1. Vicenç says:

  Els tres meus son:
  La conjura de los necios – John Kennedy Toole
  Veinte años y un día – Jorge Semprún
  Rumbo a Kabul – Manuel Vazquez Montalbán

  Son en castellano por mi circunstancia familiar
  Molt bè el comentari d’avui. Vicenç

 2. intensity says:

  Jo ara m’estic llegint 4 llibres, dos voluntàris i dos més d’obligatoris i són ‘Lazarillo de Tormes’, ‘La deesa de les neus’ (obligatoris) i ‘El mundo de Sofía’ i ‘Cosmos’ (de lectura voluntària).

  L’últim que m’he acabat a sigut Ángeles y demonios, un llibre que està molt bé.

  Algú s’ha llegit algun d’aquests quatre que he dit? Què tal estan?

 3. jo mateix says:

  L’últim llibre que he lleguit és “ninguna guerra se parece a otra” de Jon Sistiaga (corresponsal de guerra). Basada en la vida dels peridodistes davant les guerres. és molt interesant, no se si serà del teu gust però jo el recomanaria.

 4. parlant clar says:

  Jo m’estic llegint “El món de Sofia” també, de manera voluntària. No m’agrada llegir per obligació, hem de ser lliures per decidir que i quant hem de llegir…
  M’he llegit els de Jorge Bucay, tant l’únic que té en català com els que té en castellà, encara que llegir català es és fàcil per a mi, són molt bons. M’agrada molt com escriu aquest home. M’encanten els llibres que et fan pensar en que vol dir cada frase, i en aquest cas, els contes et fan pensar molt, i a més a més són fàcils d’entendre.

  També he de dir, que vaig començar a llegir “Los pilares de la tierra” pero que quan vaig arribar a la història dels monjos tani que compaginar-m’ho amb un llibre del col·legi i no m’el vaig acabar…

 5. Frik says:

  A Intensity: “El Món de Sofia” és boníssim, a mi no m’agraden massa les novel·les i t’he de dir que aquest és boníssim.
  A mi el que m’enganxa és l’Assaig, tot i que els poemes també m’agraden, intento llegir sempre que puc en català però hi ha vegades que em vé de gust fer-ho en Anglès i da’ltres em veig obligat a llegir en Castellà.
  Josep Arnau: No et dirè quina han sigut els últims tres llibres que m’he comprat, ja que en sóc comprador compulsiu. Però si et dirè, d’entre els llibres que m’he llegit enguany, els tres que més m’han agradat:

  – Utopía, de Tomas Moro( Assaig filosófic en forma de diàleg)

  – Harry Potter and The Chamber of Secrets, J.K. Rowling

  – La història del temps, S. HAwking

  Per el que dius potser provi el de la noia francesa…

 6. JosepArnau says:

  A Intensity,

  Dels que has apuntat vaig llegir, crec que també va ser per obligació jeje, el Lazarillo de Tormes i em va agradar força. Ja veuràs com les historietes dels personatges t’agradaran.

  Pels demés, prenc nota dels llibres que heu anat nombrant i de ben segur que me’ls acabaré llegint. Sobretot el de “El món de Sofia” que fa temps que el vull agafar.

 7. Frik says:

  Bé, exacatament no sé quines són les teves predileccions però és molt probable que “El món de Sofia” t’agradi, ja et dic que a mi em va enganxar i molt!

 8. JosepArnau says:

  Ja pots comptar-hi que serà un dels següents que llegiré.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *