Certs animals fan por.

Aquestes dues fotos les vaig fer fa un mes en la visita a Polònia, és el camp de concentració d’ Auschwitz (realment s’anomena Oswiecim en polonès), no hagués escrit el text que vaig escriure tornant cap a Polònia en un bloc de notes aquí a la bitàcola, però avui he rellegit aquelles línies i n’he vist les fotos, com que he recordat que aquest any va fer 60 anys de l’alliberament del camp de concentració, el dia 27 degener en seran 61, i veient el rebombori que fan els feixistes que viuen al nostre país veí, m’he decidit a escriure-ho, tot i retocant alguna cosa:

Escric aquestes paraules al tren, amb llàgrimes als ulls de camí de tornada des d’Auschwitz (Oswiecim) cap a Cracòvia. No són tant sols llàgrimes, és també un nus a la gola que no em permet un sol bri de veu.

El bolígraf tremola, al compàs de la meva mà que no pot avançar. Ha vist massa bestialitat, bestialitat que hauria d’anar destinada als animals però que, malauradament, massa sovint exerceixen els humans. Es pregunta sí també és d’aquesta espècie, l’ésser humà. No, no pot pas ser! No pot pas ser! Sí això eren humans, jo no sóc humà.

Suposo que molts dels que llegireu aquestes línies, haureu estat a Auschwitz. Els que no, si us plau, feu-hi vía. Sí de mi depengués, seria visita obligada.No oblidem mai el que succeí, aquí i a tants d’altres països.

A casa nostra el feixisme, va guanyar la guerra, va fer i desfer durant 40 anys i fins i tot en democràcia, ha anat fent el que ha volgut amb el consentiment de polítics i polícia. Acabo amb una frase que vaig llegir de la sempre excel·lent escriptora Isabel Clara-Simó : A tot Europa l’extrema dreta reneix amb una força que fa feredat, però a l’Estat espanyol s’hi ha de sumar l’handicap que han guanyat una guerra. Tenen diners, influències i projectes. Ja són aquí, en el primer esglaó: fan por.

[@more@]

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Certs animals fan por.

  1. Perejoan says:

    No puc dir res més. Ho has expressat molt bé. Amb totes les lletres: fan por!

  2. rom_muntaner says:

    Jo també vaig ser a Auschwitz aquest novembre, amb neu i boira. Encara tinc pendent el bloc per fer, però ja m’hi posaré. Realment colpeix molt, el silenci aclaparava, tant o més que el blanc on es fonia l’horitzó.

    btw, ets l’Arnau del racó oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *